Philips HF-304

 Philips HF-304
Tijdens het proces van de 309 een monoblokje besteld Hf-304 via Radio Historisch Tijdschrift zonder te weten wat het eigenlijk was(versterker/radio/stuurversterker).  In contact met Guido Tent die nog 1 blokje over heeft en daar was stereo.
Maanden niets mee gedaan totdat de soldeerbout erin moest, dus Alex was weer de !!!!. Dan schrik je als de 304 zijn muziek aan je oortjes toevertrouwd.  Dit is mooi in zijn originele bezetting en geeft mij een behaaglijk gevoel, dit kan ik gewoon over mij heen laten komen zonder dat ik moet zeggen,denken,voelen er klopt iets niet.

          De aankomst van de 304 (1 blokje vacuum verpakt met adres: Bosdijk Eindhoven.)

Met tegenkoppeling  oh, ja met al zijn beperkingen (hoezo beperkingen) ,maar IN MIJN CONFIG. niet te verslaan....
u weet het wel....! er bestaat geen ultieme versterker. De 304 voegt in mijn config. niets toe dan in andere versterkers, daar gaan de meeste ontwerpers de fout in. Zo moet het klinken, zegt de ontwerper, en drukken hun stempel met alle gevolgen vandien.
ik; zonder technisch onderbouw; alsof deze UGT nooit verzadigd, wat 'n gemak! Het uitgangspunt moet het aangeboden signaal zijn (goede of slechte opname/bron) maar ga omwille van de slechte opname/bron geen versterker omheen bouwen om het mooier te laten klinken want het negatieve loepeffect is dan aanwezig om je af te straffen. Het stapelt zich op.
Kwaliteit verloochend zich niet maar het kaf is vandaag anno 2000 moeilijk te scheiden van het koren.
Is kwaliteit aanwezig heb je meer kans op emotie's. ( is rekbaar en persoonlijk) In mijn 304 is altijd 'n basis aanwezig waardoor ik mij relaxt voel zonder het gevoel te hebben van ,, dit klinkt niet,, het relaxte gevoel is altijd aanwezig, het doet niet moeilijk!
Audio='n slangenkuil; de 304 klinken voor geen meter bij Alex in zijn config, en in mijn config. spelen ze de sterren van de hemel.
Degene die het antwoord heeft staat nu op. (acoustic gedrag is bekend)

 Zo moet je, volgens Philips, cocoonen anno 1960.               Schema HF-304                          De ingewanden van de 304

Ja, en dan denk ik, ik BEN er,... dus niet. Dan komt de koperen 304 en ben zeer ingenomen met mijn klassieke 304 en ze gaan in 'n koperen omgeving ( 100% ) met hedendaagse onderdelen(!?!?!?!) en hopend dat het mooier zal zijn.
Volgens Alex moet de koperen omgeving 100% en de koperen delen electrisch zijn, d.w.z. met elkaar geschroefd. Dus, van boven,onder, opzij, KOPER, en geschroefd. Geen andere onderdelen ,/staal/mambouhout/fineer,karton,papier,plastic,mdf,NEEN, ALLEEN KOPER,RONDOM... ALS je voor koper gaat.
(waarom staan de pitten en de trafo's UP, Fons let op je HF.!!!!!) en niet benedendeks?
Alex en Nico( die 1x mijn buisjes heeft getest met zijn avo) zeggen, fons je krijgt 'n andere versterker alleen al door de andere opstelling van de hardware, vanwaar notitie.

 De koperen 304 speelt over 2 weken en dan even luisteren welke el84/ecc82 het moeten worden of vervangers.
Let wel, het is 'n 304 met zijn originele schema, met al zijn tegenkoppeling, maar met mooiere onderdelen
Dit alleen al schrijvend krijg je kriebels. Alex, wanneer zijn ze klaar!

Dus 1 dag later zijn de koperen 304 klaar, 27/11/00!!!! Ophalen bij Alex en aldaar aan het luisteren en er is ruimtelijkheid en zeer mooi hoog. Alleen hij is nog onrustig, waarschijnlijk nog inspelen zeggen we dan. Het koper is herkenbaar, zegt Alex, ook hij gaat nu voor koper, nogmaals, 100% koper, dus van alle zijde.. koper...koper...nogmaals koper...en dicht, geen kieren in de behuizing.
Oke, naar huis met de koperen Philips HF-304. Als EL84 zitten er de JJ in, toch maar even kijken hoe de Siemens zich houden en ja hoor, meteen rustig en het hoog is er zelfs op vooruit gegaan en was al zo mooi. Mijne Heren, dit speelt echt heel mooi.

De ingewanden van de koperen Philips Hf-304 Let op het zilver van PvW.rood en wit, u smelt,,,,,,,,
09-11-03
De Big C is verkocht, de 300B van Peter is terug en mijn voorraad aan HF-309 is verkocht, blijft alleen de Philips HF-304 over. Destijds was ik zeer ingenomen met deze blokjes en met het koud aansluiten was er natuurlijk een groot verschil met de Big C, ja kan ook niet anders maar het zal moeten om de tijd zonder een 300B te vullen.
Alex is van de 304 meteen zeer gecharmeerd , he eindelijk weer muziek in huize de Boeck.
Neen hoor Alex, de Big C was toch van een andere orde. Dagen later is toch mijn deel wat Alex meteen ervoer, inderdaad emotie's zijn weer aanwezig in huize de Boeck.
Om toch enigzins te proberen de 300B van PvW te benaderen gaat Alex Audio-Note PIO's
koperfolie / BG-N en VAC Wima papier aanbrengen.
Dit alles bij PvW besteld en op aanraden van Peter de EL84 vervangen door de EL84 van EI.
Als gelijkrichter is er de EZ81 van Philips maar op aanraden van Alex ga ik voor de 6CA4 van G.E.

 Als eerste gaat de 6CA4 van G.E erin met als winst het gemak, scherp randje weg!!!! Na dagen valt de steeds meer het afgeronde geheel op, zeer aangenaam om naar te luisteren.
Dan valt de EI EL84 in de bus en je blijft je verbazen wat een buis kan doen in je config.

Al dagen ben ik in een roes gedompelt en ben niet weg te slaan bij mijn koperen 304.
Buiten roepen de herfstbladeren om mijn aandacht maar de muziek wint het al dagen.
Het blijft maar doorgaan, aan de muzikale emotie's komt geen einde.
Wat zo'n eenvoudig ontwerp kan doen, ja heel mooi. En dan staat nog op de rails de Pio's van Audio-Note / BG-N en de VAC Wima papier. Volgens mij ga ik met deze PP mooie tijden tegemoet en zal het geen straf zijn om
de tijd te vullen tot de 300B van PvW. Alle onderdelen zijn door Peter rechtstreeks naar Alex gestuurd en voor Alex zat er ook een kwartetje EI EL84 bij.
Na een half uurtje koud luisteren gaat Alex bijna uit zijn dak. Fons, PvW heeft het weer geflikt.
Eerst met de TungSol JTL6X4WA en met de EI EL84, hij blijft maar doorratelen over de muzikaliteit van de EI EL84 en betrapt zich erop dat na uren van luisteren niet een keer de techniek aanwezig was.
Bovenstaande kan ik alleen maar beamen en zoals ik al eerder memoreerde, de muzikale emotie's
zijn constant aanwezig.
De Big C, nogmaals een prachtige versterker, de Philips HF-304 een muzikale rakker.
Volgens mijn info komt de EI uit een Philips fabriek in Joegoslavie en is  overgenomen door derden!
Overal duikt de naam Philips op, zoals Frits memoreerde,,,, Wij hoeven niet overal vooraan te staan, want wij staan al overal IN. Momenteel ben ik op zoek naar de EI Elite en de EI Elite/goldpin. Ook dankzij zijn UGT


En nu we het toch over UGT hebben.


De UGT op de 304 is meer dan 40 jaar, dus WIL BLAAUW, en ja, het eerste contact is er. Alex; Fons, verwacht er niet teveel van, de UGT van de 304-309 maken dat de 304-309 zo uitzonderlijk zijn.!!!
Volgens derden kan Wil alleen langszij komen als het amorfe trafo's zijn. Wil heeft mij destijds belooft 2 PP trafo's te maken met een knockout. WIL,, hit me,,,,
p.s
Vergeten,, het zilver van PvW benedendeks!!!
fons,

Dit wordt heel mooi!
De PP EL84 UGT van Wil Blauw
Wil gaat voor mij en omgeving een UGT maken voor PP. EL84,,, ja, bovenstaande gaat dimensie's Herplaatsen,
Wil heeft in zijn emotie's Het een en Ander zonder pardon bij mij op tafel gedeponeerd. Geen probleem, Wil, let op,,, ik ben het,, Fons, M.a.w, is het verstandig om mij een UGT te boordelen!!!
en daar ligt de contradictie, neen, Wil, gewoon doen.
fons

23-01-04
Momenteel liggen de trafo's op mijn tafel, vanavond naar Alex om de trafo's te mounten, ik zal waarschijnlijk weinig tijd hebben om alles op mijn gemak te beluisteren, daar ik morgen of overmorgen voor de 1e keer opa wordt.
fons

25-01-04
Ondanks dat ik nu voor de 1e keer opa ben van een kleinzoon toch kunnen luisteren naar de P.P. trafo's van Will Blaauw. Wat kun je dan verwachten!, mijn verwachting was dat er meer grootsheid en meer impact zou zijn.
Dat dat zo groot zou zijn dat had ik niet verwacht.

Meerdere onder u hebben mij erop gewezen dat Will zeer mooie trafo's maakt maar om deze trafo (Philips 304) zelfs te evenaren, ja dan moet Will van zeer goede huize komen. Wel, mijne heren, Will is van zeer goede huize.
Het totale plaatje heeft veel meer impact gekregen, meer detail, instrumenten geven zich veel meer bloot.
Het gaat niet alleen meer om dat wat een instrument voorbrengt maar ook het instrument
is hoorbaar. Het hoog is veel verfijnder en zachter, laag is aanwezig en direct weg als het weg moet zijn.
Will, mijn dank hiervoor