De Little Ceasar van Triode Dick

In februari de Little Ceasar opgehaald bij Dick en zo vlug mogelijk thuis aangesloten en tjonge wat is dit mooi. Keer op keer mag ik in die tijd dat ik bezig ben met deze hobby weer de fase van extase ontmoeten en ik kan u verzekeren dat DAT nooit verveeld. Totaal geen spoortje van een fronsmomentje, neen zeer aangenaam vertoeven in hogere sferen.

Dan kijk je naar de 300B van de Little Ceasar en die zijn mij onbekend maar de Ceasar speelt de sterren van de hemel, dus afblijven.Paar dagen later moet toch mijn lievelingsbuis, die ik in voorraad heb, eraan geloven en ja dat gaat een stapje hoger.Het is mijn voorkeur de FM.

Lange tijd heb ik niet van de 300B van Dick kunnen genieten daar het volume ontoereikend is.Kan mijn muziek niet LUID zetten, dus niet HARD maar LUID, daar zit een groot verschil in.DE stuurbuis geeft 15 gain en dat moet omhoog naar b.v. 30 gain maar dat gaat niet zomaar.Met een VV zou de luidheid er wel zijn geweest maar die heb ik niet, ik heb een verzwakker in de vorm van de Icon en die krijgt het ook niet voor elkaar.De pinning van de 6N30 buis zal afwijkend zijn t.o.v de nieuwe buis en de schakeling moet op de nieuwe buis worden ingesteld met andere weerstandwaardes.Oke, dit wetende parkeer ik de 300B van Dick voor even om tijd te spenderen aan mijn nieuwe aanwinst de AudioVector Muziekweergevers.Dan komt de zomer en staat audio op een laag pitje. 

03-09-2017

Vandaag, na weer een teleurstellende show van Max Verstappen in Italie, toch weer de tijd gevonden om wat weg te schrijven.Al lezend op het net kom ik regelmatig de 300B van ELROG tegen en daar de 300B van Dick binnenkort klaar is met de nodige gain heb ik toch de ELROG blindelings besteld en hoop over 2 weken dat ik weer die fase van extase mag ontmoeten met de 300B van Dick. 

29-09-2017
Hi Fons, De 300B bakjes zijn nu klaar.De hsp-voedingselco is vervangen, door een echte Cerafine; die worden al een poos niet meer gemaakt maar ik had er nog. Binnenin zit een Filament Supply door mij gemodificeerd zodat'ie extra traag inkomt: fijn voor je gloeidraad.

       Buisbezetting:   12AU7 Psvane                E182CC Mullard                      De Elrog 300B                             De CV378 

Biasinstelling is handmatig met voor een deel autobias om eventueel verloop klein te houden. Instellen gaat met een 10-slagenpot voorzien van een telwerk zodat je kunt zien wat je doet. De pennen van je multimeter steek je in de rood/zwarte busjes naast de 300B:: 7,5 V is 75 mA. #Een schakelaar beïnvloedt de configuratie van de E182CC stuurtrap om 2 varianten van de driver te kunnen vergelijken. Ik heb zelf een sterke voorkeur voor stand 1, maar misschien vind jij die te 'warm', te vol van klank. De andere is slanker, maar ik vind het minder opwindend. De ECC82 zorgt voor de extra versterking waar je om vroeg.
11-10-2017 Gearriveerd de gemodificeerde 300B van Triode Dick met meer volume. De 300B staat onder spanning en inderdaad ik heb meer luidheid en is zeer comfortabel te regelen met mijn Icon.

                                  Helicoptervieuw van de gemod: 300B en rechts ziet u zoals het eerst was en onder zoals het nu is

 Onder ziet u de 10-slagenpot om de Bias in te stellen waardoor er praktisch geen verloop is. Rechts van de Elrog 300B, of links van de E182CC, ziet u een schakelaar om de configuratie van de E182CC stuurtrap te be├»nvloeden. En dan ziet u rechts een lijst van wat er nodig was om daar te komen waar HET nu is!!

Deductie 300B van PvW   18-10-2017
.Hoezo de 300B van PvW, het is toch de 300B van Dick! Klopt maar om tot meer gain te komen moet er nogal wat veranderd worden zodat Peter en ik hebben besloten om het schema van Peter erin te bouwen. Zodoende de 300B van PvW.


Na 1 week luisteren, zeer mooi met een "toneel" cq zwaarte maar met af en toe een fronsmomentje.De 12AU7 (ecc82 van PsVane) geef ik de schuld, puur op gevoel, van het fronsmomentje. De 12AU7 is toch verantwoordelijk voor de meer GAIN. Een dergelijk fronsmomentje had ik al eerder meegemaakt en wel met de 300B van PsVane, not my cup of tea. Als voorraad heb ik nog de Ruby 12AU7 (ECC82) liggen en het fronsmomentje is voor 80% weg.

Ruby t.o.v. de PsVane 12AU7 is meer lucht en helderheid, niet schel maar clarity.
Maar om het laatste fronsmomentje weg te nemen neemt de Siemens Ecc82 plaats en heeft dezelfde kwaliteiten als de Ruby alleen iets meer articulatie. Dan komt de TAD 12AU7 binnen (via ToneFactory) en dat maakt meteen muziek plus meer definitie. Als laatste heb ik de Tungsol 5814A liggen en schaart zich net onder de Ruby.In mijn config: vallen de PsVane en de Tungsol af. De TAD heeft mijn voorkeur maar met Siemens en Ruby valt ook zeer goed te leven.

Maar het laatste frontmomentje was nog niet weg en als laatste wat ik KAN doen is de Elrog 300B, die voor mij onbekend is, wisselen voor de Full Music 300B meshplate en op het moment dat ik dat wil doen, tringgggggggggggg. Mijnheer, uw nieuwe multimeter. Mijn dank en de nieuwe meet 5.96 en de oude  7.54 Dan maar een nieuwe batterij in de oude en daar verschijnt ook 5.96

Tjonge, moet dat nu. En daar was dan de juiste bias en Maestro MUZIEK.  Pfffffff, het laatst fronsmomentje is weg, mmmmmm, hold.  Kijk ik in mijn rommelkast en zie daar een doosje met allemaal 12AU7 / ECC82 / 5814 / 5963 / 6189.  Waauw, ja die had ik nog m.a.w. die moeten we uitproberen op de 300B amp van PvW met de juiste bias.


Als 1e gaat de Tungsol 12AU7A made in USA 322574-1 erin en dat is genieten en dat is een 8

Als 2e de G.E. maar niet interessant

Als 3e de H.P. Sylvania 233 en levert  een 8-/- op.

Als 4e de Philips ECC82 en die wijst ook de 8-/- aan.

Als 5e de Mullard 6189 en dat is ook smullen in de vorm van een 8.5

Als 6e de RT 12AU7 ( franse tak van Philips) en die mag de 10 -/- omarmen, bloedmooi, zeer muzikaal

Als 7e de RT 5814A en die mag een 9 -/- noteren.

Als 8e de RCA 5963 maar niet interessant genoeg

Als 9e de Sylvania 6189 en de wijzer wijst een 9+ aan

                                              Zie hierboven de tubes waar ik heel goed mee kan leven

22-10-2017

Vandaag het testen voortgezet met de RT (franse philips) / Siemens / TAD en de Ruby. De Siemens wint hier met iets meer "emotie" dan de RT, maar dan ook minimaal.De Tad is smooth t.o.v. de Siemens en de RT en de Ruby haakt hier af. Deductie van boven is dat ik mezelf gelukkig mag prijzen dat ik een muzikale backup heb. 

06-11-2017

Al met al kom ik toch niet aan die fase die ik gewent ben van de keuken van PvW!.  Kan toch niet, in al die jaren  ( meer dan 20 jaar ) heeft Peter mij nog nooit teleurgesteld. Ja toch, alhoewel dat was geen teleurstelling maar meer een kwestie van smaak betreffende de Philips HF-309 . Maar de 300B klinkt wel maar net dat Audio-Magic mis ik.  In de contramine met Peter en die had het ook al door , op afstand, Fons is er momenteel niet HAPPY mee!. Peter, volgens mij ligt het aan de opgewaardeerde versterking, het is meer, maar danook veel meer. Moet de potmeter voorzichtiger bedienen en het klinkt UPfront. Is niet mijn ding.  Onderstaande gaan we proberen om mijn DING te tackelen.

Fons,

 Pakje met tantaalweerstanden en je kabels gaat op de post. Ik stel voor de aanpassingen in 3 stappen te doen zodat we telkens weten of het de goede kant op gaat. 

 Als eerste: A. Vervangen van anodeweerstand (30k Allan-Bradley) door tantaal 33k 2W. 

Als dat bevalt: B. Vervangen anodeweerstand (nu 2x 9k1 A-B in serie) door 22k tantaal 2W. 

Als er dan nog iets te wensen over is, bijvoorbeeld toch wat minder gain, dan vervangen we de E182CC door ECC82, maar daar moet ik eerst een adaptertje voor maken.

Tussendoortje:  Peter gaat voor mij zilveren (DESKADEL) interlinks maken maar loopt de komende week in Denemarken rond.

02-11-2017  Ik heb de kabels die je opstuurde onder handen gehad. Er was niets gebroken maar de massapootjes in de Bullets waren geoxideerd (zilver! Lang niet gebruikt?), ik heb ze zo goed mogelijk schoongemaakt: krabben met scherp schroevdraaiertje plus contactmiddel. Ik heb ook de trekontasting weer stevig gemaakt. En nee, het is geen Deskadel, was toentertijd moeilijk verkrijgbaar. AEE-zilver dus. Peter

In  bovenstaande tijdspanne  staat de 300B te spelen en daar was  een moment van he, even luisteren, mmmm niet slecht.  Dag later weer een gelijk moment, mmmm en dan op dezelfde dag meerdere verheffende erupties. Ligt dat nu aan mij, moet de 300B van ELROG zoveel tijd nodig hebben om in te spelen!!  De Tango trafo's zijn ingespeeld m.a.w. kan alleen maar liggen aan de ELROG en de Siemens 12AU7 en aan de vele nieuwe onderdelen.  Het rare hiervan is dat Peter er tevreden mee is en ik daar de nodige tijd voor nodig heb, zal wel aan mijn ondeskundigheid liggen op het technische vlak.  Maakt veel goed als je weet hoe het technisch moet zijn en dat kan al een NirWana op zich zijn, HET ZIEN en dat weet zich te vertalen in MUZEN.

M.a.w. heb momenteel geen behoefte om weerstanden te vervangen, ONTMOET DAGELIJKS AUDIO-MAGIC.

07-11-2017  Op bovenstaande JPG ziet u de 300B van Full Music ,een van mijn favorieten, die morgen weer zijn muzen mag displayen en als u goed kijkt staat daar ook de ECC82 van EI (de Philips uit Yugoslavia) , u weet wel die van de  EL84. Morgen wordt weer een zo'n dag dat alles verkeerd kan lopen als ik het niet stap voor stap doe. M.a.w. verkeerde conclusie of deductie. Momenteel speel ik met mijn HS-309, met zilveren trafo en sinds vanavond met de ontstoorders van Hirschmann, zie Urekaatjes, en dat is toch een upgrade al moet ik voorzichtig zijn met een dergelijke proclamtie. Morgen, 08-11-2017 ga ik de 300B van FM uitgebreid testen met eerst de Siemens 12AU7, mijn voorkeur, en daarna de EI Ecc82 (12AU7) . Dan de combi met de EI en de 300B van Elrog.

De WE 300B is mijn deel geweest alsook de KR 300B XLS en heb daar nog steeds flashes van in positieve zin zodat Peter voor mij de KR 300B gaat bestellen anders is het niet compleet. En als het technisch kan de XLS.