Kloon  Philips HF-309 naar HS-309 anno 2016


                                     PROJECT: HF-309 clones anno 2016 custum build en design by: Hans Santink en Fons de Boeck

Hf-309 van Philips , waar de buizentrip  is begonnen, bleef zich nestelen in my mind en daar was het verzoek aan Hans, bouw voor mij en voor you een P.P.  gelijk aan de Hf-309 maar dan anno 2016. Dat was niet tegen dovemansoren en Hans gaat gedreven aan de slag om in comtaminatie met mij tot een resultaat te komen waar beide zich in kunnen vinden maar met als statement, hier staat iets byzonders.

                                            De trafo van Wil Blaauw is een UGT amorfe-kern en secundair uitgevoerd met puur zilver.

24-04-2016          En zie, de HS-309 zijn gearriveerd in HKZ en klinken voor geen meter, niet om aan te horen.Koud, kil en leeg, geen muziek.Heb ik dan destijds toch gelijk gehad om afscheid te nemen van de HFjes en wel om de geforceerdheid of met andere woorden agressief gedrag van de 309. Hans neemt contact met Wil Blaauw en vraagt met name waarom de trafo het laat afweten in het laag en geeft specs aan Wil om dat te staven. Wil komt er ook niet uit en zegt dat dat niet mag en belooft meteen nieuwe trafo's en als alles volgens plan verloopt komen ze begin april binnen. Maar INSPELEN deponeer ik richting Hans maar die heeft zo zijn bedenkingen. Toch blijven de 309 bij mij om in te spelen want voorlopig kan Hans niets meer modificeren en wacht rustig de komst van de nieuwe trafo van Wil af. Waarom klinkt de trafo van Wil niet? Hans en ondergetekende gaan brainstormen en   1:  Wil is het verleert!!!                2: Wil heeft iets nieuws geproduceerd zonder uitgebreid te testen!!!  3: Wij kunnen kwaliteit niet meer horen....!            4:  Of ligt het aan het zilver!!  Hans en PvW adviseerde mij destijds om alleen maar koper te nemen maar neen zeg ik, mijn voorkeur gaat uit naar zilver gezien mijn ervaringen met de trafo van Wil in het verleden.De 309 heeft nu genoeg uren gehad om in te branden en daar staat de 309 OP en begint langzaam zijn rug te rechten en zijn gelijk te halen, dit begint erop te lijken. Dit is voor de 1e keer dat ik zonder bedenkingen naar een 309 kan luisteren. Het is er nog niet, het mid is er nog niet maar de definitie is heel mooi. Mijn referentie zijn mijn Cayin 845 

De HS-309  (Hans Satink 309) in combi met mijn USB DAC van Peter van Willenswaard laat toch emoties zien en wetende dat mijn DAC van uitzonderlijke kwaliteit is kan ik allen maar mijn DAC voordragen voor GLOBAL HERITAGE

Zoals u al ongetwijfeld al hebt gezien mis ik een tube, vlg Hans VVT.

Uit verschillende bronmateriaal op oa. internet lees ik dat de primaire inductie van een uitgangstransformator een maat is voor de bass response. EL84 kan wisselende luidspreker impedantie minder goed trekken bij een transformator met lagere primaire inductie. De 'ideale' primaire inductie voor EL84 Push Pull zou rond de 80 a 100 Henrie liggen. De trafo van AE meet lager, ook lager dan de Philips HF309 trafo. De reden dat trafobouwers dit doen kan zijn, omdat de transformator dan andere (goede) eigenschappen krijgt. Ook hier speelt:

WAT IS DE JUISTE (ON)BALANS.

De trafo van Wil is mogelijk minder optimaal voor een setting met 2 x EL84 PP. Een workaround zou zijn om 4x EL84 toe te passen per versterker, omdat je daarmee de stroom verdubbelt en ook de power van de versterker. Ik ga dat proberen als test! 

Met onderstaande tubes uit het uitvogelen welke het best toepasbaar zijn in mijn config: en inderdaad met mijn oortjes. Hans had de russen en dat was zijn waarheid en ik de EI, destijds geintroduceerd door PvW in Zeeland en zodoende werd Zeeland een belangrijke afnemer van de EI. Ja, PvW heeft heel wat teweeg gebracht in Zeeland. Maar nu, hoe houden de russen zich t.o.v de EI's, wel in mijn config , zeer goed , gewoon dezelfde muzikale kwaliteiten, maar de EI's hebben net iets meer muziek. Met zowel de russen als de EI's heeft u muziek in huis. Maar al googelend kom ik de TAD EL84-STR tegen, mmm, waarom ook niet. Besteld in Germany en 3 dagen later in huis en maken veel meer muziek en definitie, ok, die mogen voorlopig zich displayen.   Veel meer muziek... Met de TAD tubes kwam ook een tijdschrift van TAD met daarin alle 3 EL84 die TAD produceert en wetende dat mijn proto van de 309 in het mid nog wat laat afweten bestel ik de EL84M en die staan nu in te spelen. De STR van TAD gaf zijn muzikale kwaliteiten pas vrij na 2 dagen inspelen maar de M-R laat meteen van zich spreken en maakt waar wat het tijdschrift belooft en wat ik zocht voor mijn 309.

Sander, mijn schoonzoon, nerd en wiskunde docent komt binnen zijn kinderbijslag ophalen in de vorm van mijn kleinzonen, Devin, Milan en Vigo en de M-R staat te spelen met Eva Cassidy en geeft meteen een draai aan de potmeter van de DAC van PvW en is in een verheffend stadia, waauw wat is dit mooi en dat heeft die NERD in die 12 jaar dat ik hem ken nog nooit gedaan. Is voor mij parameter, een NERD die muzikale emoties displayed. Gekker moet het niet worden. PvW heeft het weer geflikt, keer op keer. En nu komt nog een andere speler zich manifesteren en daar kan ik niet omheen, de HS-309 van Hans Satink, Wat mag ik vandaag ontmoeten, wie ben ik dat ik dit weer mag aanschouwen in mijn muzikale tuin met alle kleuren van het pallet.

                                                DIT IS VERHEFFEND

Dit is de 1e 309 waar ik niet genoeg van krijg,, al mijn andere 309 in het verleden kunnen zelfs niet in en mogen niet in de schaduw staan van deze HS-309,                                    Hans, petje af