maart 2013

                             Paginalinks:
                                                 25-03-2013
 
 
 
04-03-2013
 
Vandaag bericht gehad van HighEndshop en de schuldige is de gemotoriseerde ALPS potmeter en wel eentje van de hoogste kwaliteit. Komt een nieuwe in en valt allemaal onder garantie. Betaal je duizenden euro's minder en krijg je toch 2 jaar garantie!! Doen altijd doen.
                                                               http://www.highendshop.nl/index.php
 
Zoals u gemerkt hebt en mij duidelijk hebt gemaakt dat ik nogal terughoudend (m.a.w. miskoop!) was betreffende de Cayin 9088D monoblokken met daaraan gekoppeld de VV van Cayin SC_8LS. De beleving vertaalt in emotionele proza was afwezig en nu wijt ik dat (natuurlijk) aan de potmeter.
Begin volgende week retour en dan moet de emotionele proza tot ongekende hoogte stijgen gelijk aan mijn Benz Glider
 
 
12-03-2013
 
De Cayin's staan al 2 dagen bij mijn voordeur waar DHL ze heeft afgeleverd en 15-03-2013 worden ze gemount.
De komende dagen wordt er een commerciëel beslag op mij genomen, cq verlangt. Duty calls.
                          
 
14-03-2013
Ondanks dat ik vandaag jarig ben toch 2 uurtjes ,met toestemming van de vrouw, voor de drukte de Cayins weten te installeren. Tjonge, gaat steeds zwaarder wegen die 35 kilo maar het blijft toch dezelfde 35 kilo, waarom worden ze dan elk jaar zwaarder?.
 
 
En aanschouw, zo staan ze te pronken in hun bijna originele buizenbezetting, De 300B van Cayin eruit omdat een buis stond te brommen zodoende de FM pitten erin. Tjonge wat is dit mooi, zelfs zo overdonderend dat je atmosfeer in een dynamische ,kleurrijke passe partout veranderd. Je blijft de muziek inkijken en verbaast jezelf wat ten gehore wordt gebracht. Zo heb ik de Cayins nog niet eerder gehoord, kan ook niet anders, een kapotte VV en een bromsnorachtige 300B buis op een van de monoblokken. Ik begon al te twijfelen (miskoop) maar neen, het advies van derden stelt mij niet teleur.
Ook een prettige bijkomstigheid is dat de trafo's zo zijn overbemeten dat zelfs bij zeer luid spelen (niet hard) de muziek zijn signatuur van passe partout mag blijven claimen.
En dan gaan straks de FM 845 erin alsook de 6SN7 en de 6SL7 van FM. Wat gaat mij dat brengen!
 
18-03-2013
 
Nog geen FM pitten verwisseld met de Cayin buizen maar wat ik nu onafgebroken ervaar is fantastisch.
Je blijft luisteren naar de muziek en weer een of twee of meerdere stappen hoger, nogmaals je kijkt echt recht de muziek in.
Maar ligt het nu aan de ,op volle toeren spelen , Cayin of is het de SD1543DACplayer!. Daar komen we wel achter daar ik mijn computer met de Musical Fidelity V-DAC intact heb gelaten en aangesloten op de VV van Cayin.
 
 
Zie boven de FM 845 gemount i.p.v. de 845 van Cayin met als resultaat aangenamer in het hoog.
 
Smooth met een zeer aangename directheid zoals dat alleen bij analoog, maar dan wel goed analoog Het moet top zijn, nog kan zijn. Let wel, het zijn kleine verschillen op persoonlijk vlak cq eigen smaak, met de 845 van Cayin is goed tot zeer goed te leven en dit in tegenstelling wat ik eerder wegschreef betreffende de 845 van Cayin.
 
Betreffende analoog, het wordt ingehaald door het digitale ( is al langszij ) en ga je dit vertalen naar wat wij nastreven naar het Ultieme, die meerdere denken dat zij HET hebben ondekt ondergetekende inclusief, is vinyl voor mij bijzaak .
 
Ga echt niet meer op mijn brommer
 
 
van 1970 naar mijn werk (maar toch september 2012 twee gekocht , de zwarte zo was ie destijds, maar alleen als LEUK voor mij en de kids,, kleinkinderen,,prachtig opa gaan we brommeren, mooi hé) en ook niet in mijn eerste auto naar mijn werk, al zijn ze nog zo geëvolueerd en neem je dat als voortschrijdend mee, neen,, ( IT'S OLD SCHOOL) het gemak en de kwaliteit van het digitale daar kan geen draaitafel aan tippen. (Let wel, in die context)
 
Maar sommige en meerdere onder u proclameren het in handen hebben van de hoes met al zijn info en dan de record eruit halen en deponeren op de draaitafel DAT HEEFT TOCH IETS EXTRA, ja en dat EXTRA is onnodige energie, daar op mijn IPad of mijn smartphone een veelvoud aan info tot mij komt en in een zeer aangename HD resolutie. OLD SCHOOL in NEW SCHOOL. (>)
Wat wil je nog meer,,,,  Solid state i.p.v buizenbakken,,,,,UUUUh  Wat zegt u, ik versta u niet, ja Fons ,OLD SCHOOL,
 
 mijn naam is haas
 
Moet je de pitten des avonds zien, kun je bij lezen en de emoties gaan naar 42 graden, mijn energierekening ook!
 
                                               
       
                 
 
Buizenbakken t.o.v Solid State, lees onderstaande van Hay End AUDIO uit Limburg die mij vorig jaar mailde met als StateMent dat een geïntegreerde versterker de muzikaliteit ten goede komt en die strophe blijft maar door mij hoofd spoken.
 

 Waarom klinken buizen beter?

Kent u ze nog, buizen? Sommigen noemen ze lampen. Vroeger was er niets anders: de radio's, TV's, meetapparatuur... Ook computers, raketten zelfs, waren uitgerust met buizen. Misschien heeft uw TV ook een buis: de beeldbuis. Een heel betrouwbaar en uit-ontwikkeld product dus. Bovendien zijn ze bij musici zijn nog steeds zeer gevraagd voor bijvoorbeeld gitaarversterking en zang. Onze radio en TV-zenders werken nog steeds met zendbuizen. Buizen zijn nog steeds volop verkrijgbaar; vooral in Rusland en China wordt volop geproduceerd. Buizen zijn geschikt voor de versterking van alle frequenties: vanaf gelijkspanning tot en met giga hertzen...

Tegenwoordig staan buizen terecht weer volop in de belangstelling. Met name merken als
Artephonos, Cayin, en Dared hebben een mooi en betaalbaar gamma met een hedendaags design en gebruiksgemak. Er zijn zelfs CD spelers met buizen die qua muziekbeleving hun weerga niet kennen; luister bijvoorbeeld maar eens naar die van Cayin!

U weet ongetwijfeld uit eigen ervaring welke invloed interconnects en kabels hebben op uw muziek. Dat komt voort uit de gebruikte materialen. Ook bijvoorbeeld bij luidsprekers heeft het gebruikte materiaal (en de toegepaste materiaaltechnologie) een belangrijke invloed op het muzikale eindresultaat. Niet voor niets komen in besprekingen van audioproducten termen aan de orde als OFC, verzilverd, papier, olie, polystryreen, mica, cellulose, kevlar, diamant, beryllium, sandwich materiaal, etc., etc.

Waar zou de invloed van de materiaalkeuze belangrijker zijn dan bij de versterkende elementen? Deze elementen zijn immers het meest kritische deel in iedere installatie: ze vergroten het muzieksignaal. Solidstate elementen ofwel halfgeleiders zijn meestal opgebouwd uit het materiaal silicium. Door ingewikkelde processen wordt silicium omgevormd tot de benodigde varianten (bijvoorbeeld P en N), ieder met specifieke elektrische eigenschappen. In een complex chemisch proces worden er uiteindelijk transistoren en FET's van gemaakt, of IC's zoals opamps. Het muzieksignaal zal dus een weg doorlopen van verschillende materialen en materiaalovergangen. Halfgeleider materialen hebben een meervoudig niet lineair gedrag in alle elektrische eigenschappen; dat wil zeggen dat bijvoorbeeld de mate van versterking varieert met de grootte van het muzieksignaal zelf. Niet voor niets heten ze half-geleiders! Buizen daarentegen bestaan slechts uit enkele electroden geplaatst in vacuüm. Deze electroden zijn gemaakt van metaal en hebben dus lineaire elektrische eigenschappen. Vacuüm is een ideaal audiofiel materiaal zoals u zult begrijpen! De versterkerkarakteristiek van een buis is slechts enkelvoudig niet-lineair en onafhankelijk van de sterkte van het muzieksignaal.

Juist om bovenstaande redenen kunnen buizenversterkers die slechts enkele versterkerelementen bevatten, met geen of weing tegenkoppeling al goede resultaten bereiken. Dit komt de levendigheid, articulatie en ruimtelijkheid altijd ten goede. Ook zijn er geen correctie netwerken of complexe schakelingen nodig zoals bij halfgeleider versterkers om hun gedrag te linealiseren. Daarom heeft een buizenversterker zo weinig onderdelen; is de signaalweg zo kort en het geluid zo puur!

Het is een misverstand dat een buizenversterker 'warm' klinkt. Tenminste indien men bedoelt dat de hoge tonen verzwakt zijn... (zoals in de oude tafelradio's, zeker die van Duitse makelij).

Wel moet worden gezegd dat je een strakke laagweergave met buizen bepaald niet 'cadeau' krijgt (zoals bij solidstate versterkers vaak wel het geval is). Dat komt door de uitgangstransformator (die vrijwel altijd nodig is). Deze moet forse afmetingen hebben om een goede controle over de speaker te hebben. Dit is dus een van buiten af zichtbare 'kwaliteitsmaatstaf' voor een buizen versterker. Overigens heeft een echt goed ontworpen en goed gebouwde speaker geen strakke controle nodig; bij een solidstate versterker zou dit immers ook hoorbaar zijn!
Tot slot: voor ieder product geldt dat niet alleen het gebruik van de fijnste onderdelen belangrijk is, maar dat het geheel ook goed ontworpen en goed gebouwd moet zijn.

Er zijn dus ook buizenversterkers op de markt die niet beter klinken dan goede solidstate versterkers!
**************
 
En dit bedoelt HAY met geïntegreerde muzikaliteit en bijna voor geen geld, dit is een koopje 4945.--
 
25-03-2013: